sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Kansallispukua valmistamassa

Aloitin syksyllä kansallispukukurssin. Ihastuin aikaisemmin Maskun puvun liivikankaaseen ja se kudottiin aikaisemmin samalla kuin ne pari Uskelan hamekangasta. Katsokaa vaikka miten ihana kangas.
Aloitin kurssilla kuitenkin Maskun tykkimyssystä, kun sen tekeminen ilman pölkkyä ja vinkkejä on hankalaa. Tykkimyssy koppa on nyt valmis ja siinä on villavatiini päällä. Silkki on leikattu ja sen keskisauma pitäisi ommella uudestaan tiheämmillä pistoilla ja sen jälkeen ommella silkki koppaan kiinni. 

Tässä hiukan työvaiheita tykkimyssyn valmistuksesta. Ensin materiaalit valmiiksi.
ja se ruispuuro. Tuo silikonisuti oli näppärä puuron levittämisessä.
Sitten sitä puuroa levitettiin joka väliin ja yritettiin saada ilmat välistä pois. Tässä on jo kankaan päälle ladottu kaikki kerrokset. Kuvien ottaminen oli hiukan haastavaa, kun kädet oli siinä puurossa.
Kun kumpikin puoli oli valmiit, laskoksia yritettiin saada hiukan muotoonsa. Sen jälkeen kappaleet ommeltiin yhteen ja tässä vaiheessa tuli monta entistä neulaa, jotka olivat kieltämättä hienon muotoisia. Ompelun jälkeen koppa pääsi pölkyn päälle ja tuo keskisauma hakattiin vasaralla litteäksi ja siihen tuli nauha, jolla keskikohta kiinnitettiin tukkiin ja sen jälkeen muotoilu siinä alkoi. 
Kun se saatiin neulojen ja muiden apuvälineiden avulla muotoonsa lisättiin siihen vielä puurolla paperia lisää ja sen jälkeen alkoi kuivattaminen. Siinä käytettiin fööniä ja silitysrautaa ja useampi päivä siinä meni. Kotona leijui mukava kypsän ruispuuron tuoksu. Koppa sidottiin muuksi ajaksi piukkaan kuivamaan pölkyn ympärille. 
Tästä lisää, kun saan sen tehtyä loppuun asti.

Muuten olen tekemässä puseroa, mutta ne mikroskooppiset pienet kirjailut näin talvella ei oikein innosta. Hankin jo suurennuslasilampun ja se auttaa huomattavasti. Olen saanut osan jo tehtyä. Liiviin en ole vielä koskenut, kun nämä täytyy olla ensin valmiina.


Ei kommentteja: